27 Απρ 2010

Ολοκλήρωση της εκδρομής μας

Με τη βοήθεια του Θεού ολοκληρώθηκε η εκδρομή μας στην Αγία Γη (με την πρωινή πτήση της Aegean από το Τελ Αβίβ) και με χαρά επέστρεψαν οι προσκυνητές από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής Πειραιώς στην Ελλάδα.
Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με την πρωινή μας επίσκεψη στην Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, όπου για μία ακόμα φορά μπορέσαμε να προσκυνήσουμε το ολόσωμο σκήνωμα του Αγίου μας (οι άνδρες) και να ακούσουν πολλά ωφέλιμα πνευματικά λόγια (οι γυναίκες). Όπως γνωρίζετε το μοναστήρι είναι άβατο, αλλά η επίσκεψη σε αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε εκδρομής. Είναι ένα μοναδικό ιστορικό μοναστήρι που συνεχίζει τη ζωή του και την πνευματική του ακτινοβολία για πάνω από 14 αιώνες.
Στη συνέχεια πήγαμε στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, όπου ακούσαμε τον ηγούμενο της μονής να μας μιλάει για την ιστορία της και μάλιστα να συγκινείται και να δακρύζει. Στο Χωριό των Ποιμένων μας περίμενε ο π. Ιγνάτιος που μας μίλησε και ακολούθησε το προσκύνημά μας στο Σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν είχε πολύ κόσμο και ύστερα από 20 σχεδόν λεπτά αναμονής βρεθήκαμε όλοι στον τόπο της Γεννήσεως του Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Ψάλλαμε ύμνους των Χριστουγέννων και επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα κάναμε στάση στο μικρό μοναστήρι του Αγίου Ονουφρίου, στην περιοχή του Σιλωάμ, που είναι χτισμένο στον Αγρό του Κεραμέως, τον τόπο που αγόρασαν οι Εβραίοι με τα 30 αργύρια της προδοσίας που τους επέστρεψε ο Ιούδας.
Το απόγευμα ήταν ελεύθερο στην Ιερουσαλήμ και όλοι μας ξαναπήγαμε στο Ναό της Αναστάσεως για να προσκυνήσουμε ξανά τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας.
Με μισή καρδιά αφήσαμε πίσω μας το Ναό. Αν και περάσαμε λίγες μέρες εκεί και είχε φτάσει η ώρα της επιστροφής, σίγουρα θα θέλαμε να μείνουμε λίγο περισσότερο.
Άξιο το προσκύνημά μας και ήδη από σήμερα το πρωί, φτάνοντας στην Ελλάδα, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη επίσκεψή μας στην Αγία Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: