7 Απρ 2010

Προσκυνηματική Εκδρομή στα Ιεροσόλυμα - Διακαινήσιμος 2010

Χριστός Ανέστη! - Αληθώς Ανέστη!
Διακαινήσιμος εβδομάδα στα Ιεροσόλυμα... Τι όμορφα που ακούγεται... Με λαχτάρα περιμέναμε αυτή τη μέρα, την Τρίτη 6 Απριλίου, για να βρεθούμε στην Αγία Γη, να προσκυνήσουμε τον Τάφο του Κυρίου μας, να ακούσουμε τον αναστάσιμο κανόνα, να κλέψουμε στιγμές και να τις κλείσουμε στην ψυχή μας. Μεσημέρι σχεδόν πετάξαμε από την Αθήνα για το Τελ Αβίβ με τις ισραηλινές αερογραμμές. Όμορφη πτήση... με το δικό μας Αιγαίο λαμπρό, ολόφωτο, να το απολαμβάνουμε από το παράθυρό μας.


Η εκδρομή μας ξεκίνησε με επίσκεψη στην μονή του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, όπου προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου μας. Φτάνοντας στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ περάσαμε σχεδόν 4 ώρες στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Χαρά μεγάλη για όλους μας να ακούμε το Χριστός Ανέστη μπροστά στον Τάφο του Κυρίου μας. Αν και ο πολύς κόσμος έχει φύγει, ωστόσο ο Ναός είναι ακόμα γεμάτος προσκυνητές μέχρι αργά το απόγευμα. Ευτυχώς δεν υπάρχουν τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα που είχαν λάβει οι αρχές τρεις μέρες νωρίτερα.

Η 2η μέρα της εκδρομής μας (Τετάρτη 7 Απριλίου) ξεκίνησε με πρωινή πεζοπορία μέσα στη χαράδρα, για να καταλήξουμε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Χοτζεβίτου. Η ομάδα μας αναχώρησε για τα προσκυνήματα στην περιοχή της Ιεριχούς και το μεσημέρι, καθώς βρισκόμασταν στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, είχαμε την ευκαιρία να γευματίσουμε στην τράπεζα της μονής.

Πόση απερίγραπτη χαρά νιώσαμε όλοι μας όταν στις 2:30 το μεσημέρι ήρθαν οι στρατιωτικές αρχές και μας άνοιξαν το δρόμο για να κατεβούμε στο ακριβές σημείο της Βαπτίσεως του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό. Όλοι μαζί σταθήκαμε στην όχθη του Ιορδάνη και μετά το τέλος της ακολουθίας ασπαστήκαμε το σταυρό στα χέρια του ιερέα. Η περιοχή αυτή είναι ναρκοθετημένη, αφού ο Ιορδάνης είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία.

Η επόμενη στάση μας ήταν στη γυναικεία μονή της Βηθανίας. Εδώ κάθε χρόνο ξεκινάνε οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας, το Σάββατο του Λαζάρου. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στον τόπο όπου προϋπάντησαν τον Κύριό μας οι αδελφές του Λαζάρου για να του πουν για το θάνατο του αδελφού τους.

Μέσα στο ναό της μονής κάναμε δέηση και με συγκίνηση ταξιδέψαμε νοερά στην εποχή εκείνη ακούγοντας την ευαγγελική περικοπή.
Κάπως έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε και η 2η μέρα της εκδρομής μας. Σε λίγες ώρες θα ξεκινήσει η νέα μας μέρα... για την οποία θα σας ενημερώσουμε Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: