22 Απρ 2010

Οι 3 πρώτες μέρες της εκδρομής μας στο Σινά και τα Ιεροσόλυμα

Η νέα προσκυνηματική μας εκδρομή ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 20 Απριλίου. Αυτή τη φορά η εκδρομή μας περιλαμβάνει και το Σινά, έτσι οι προσκυνητές από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής Πειραιώς με τον ιερέα τους, τον π. Ιωάννη, έφτασαν στο αεροδρόμιο (παρά τις φοβίες για τη στάχτη του ηφαιστείου που είχε κλείσει όλα σχεδόν τα αεροδρόμια στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη) και πετάξαμε με την Aegean για Κάιρο. Φτάσαμε στον νέο, πεντακάθαρο, υπερσύγχρονο και τεράστιο αεροδρόμιο του Καΐρου και αμέσως ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας για το Σινά. Σχεδόν 7 ώρες... Με σύντομες στάσεις για ανεφοδιασμό, αφού περάσαμε κάτω από τη Διώρυγα του Σουέζ (τούνελ) φτάσαμε βράδυ στο γυναικείο ησυχαστήριο της Φαράν, όπου και προσκυνήσαμε. Στο ξενοδοχείο μας, μετά το δείπνο, πέσαμε όλοι αμέσως για ύπνο!

Η δεύτερη μέρα της εκδρομής ήταν ίσως η πιο κουραστική. Ξυπνήσαμε στις 4 ώρα Αιγύπτου και 4:30 το πρωί φύγαμε για το μοναστήρι του Θεοβαδίστου Όρους Σινά. Φτάσαμε μέσα σε 5 λεπτά. Μείναμε στη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια προσκυνήσαμε τα λείψανα της Αγίας Αικατερίνας. Πήραμε την ευλογία μας, ένα δαχτυλίδι, γνωρίσαμε για λίγο αυτό το ιστορικό μοναστήρι και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο. Ετοιμάσαμε τα πράγματά μας και φύγαμε για τα σύνορα. Πάλι διαδρομή στην έρημο... Πραγματικά σκληρή έρημος, με πέτρα και άμμο. Η ίδια έρημος που ασκήτεψαν τόσοι μοναχοί και που μας χάρισε τόσους Αγίους. Στα σύνορα, μετά τον έλεγχο, που δεν καθυστερήσαμε πολύ, μόλις μπήκαμε στο Ισραήλ χάσαμε αμέσως μία ώρα!!! Το Ισραήλ έχει ήδη τη χειμερινή ώρα όπως και η Ελλάδα, ενώ η Αίγυπτος θα αλλάξει την 1η Μαΐου. Επιβιβαστήκαμε σε άλλο πούλμαν, κάναμε στάση στο περίφημο ενυδρείο του ΕΪλάτ και αργότερα στη Νεκρά Θάλασσα και σχεδόν 9 το βράδυ φτάσαμε αρκετά κουρασμένοι στην Ιερουσαλήμ Είχαμε διασχίσει (περίπου) όλη την έρημο που είχαν διασχίσει οι Ισραηλίτες μέσα σε 40 χρόνια, πριν καταλάβουν τη Γη της Επαγγελίας. Εμείς όμως είχαμε κάνει λίγες ώρες, δόξα τω Θεώ. Κουρασμένοι, αλλά και χαρούμενοι για όσα είδαμε και όσα ακόμα θα δούμε.

Η τρίτη μέρα της εκδρομής μας ξεκίνησε πολύ όμορφα και συγκινητικά, αλλά και αρκετά ξεκούραστα, αφού όλοι μας χρειαζόμασταν τον ύπνο. Γύρω στις 10 φτάσαμε στο Φρέαρ του Ιακώβ. Προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου Φιλουμένου και ακούσαμε το φλογερό κήρυγμα του π. Ιουστίνου. Κεραστήκαμε ένα καφεδάκι και αναχωρήσαμε. Σχεδόν μεσημέρι φτάσαμε στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, όπου όχι μόνο προσκυνήσαμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία (κατά την ευλογημένη σειρά που κρατάει το μοναστήρι για όλους τους προσκυνητές) να γευματίσουμε με όσα η μονή μας προσέφερε. Ακολούθησε η πόλη της Ιεριχούς.

Η Ιεριχώ μας υποδέχτηκε με ψιλόβροχο!!! Τι παράξενη μέρα... Τι παράξενος καιρός... Και όπως είπε και ένας ντόπιος στην Ιεριχώ "πόσο παράξενοι είμαστε εμείς...". Η συννεφιά και η δροσιά ήταν άριστοι συμπαραστάτες για τους οδοιπόρους που ανέβηκαν στο Σαραντάριο Όρος, όπου τελέστηκε σύντομη δέηση με την ανάγνωση της ευαγγελικής περικοπής που αναφέρεται στον τόπο αυτό. Ακολούθησε επίσκεψη στο μοναστήρι του Προφήτου Ελισσαίου, εκεί όπου δείχνεται η συκομορέα πάνω στην οποία είχε ανέβει ο Ζακχαίος.

Επιστρέφοντας από την περιοχή της Ιεριχούς πήγαμε στο γυναικείο μοναστήρι της Βηθανίας, όπου τελέσαμε σύντομη δέηση και στη συνέχεια ένα τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού γέροντα της Βηθανίας, του γέροντος Θεοδοσίου. Φτάνοντας στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ, πήγαμε για την πρώτη μας γνωριμία με το Ναό της Αναστάσεως. Προσκυνήσαμε τον Πανάγιο Τάφο και το Φρικτό Γολγοθά και με ελάχιστο κόσμο στο Ναό (ευτυχώς για εμάς) μπορέσαμε να περιηγηθούμε με άνεση σε όλα τα προσκυνήματα

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της εκδρομής μας. Ήταν γεμάτη και πλούσια σε συγκινήσεις. Τώρα, βράδυ στα Ιεροσόλυμα, με κρύο έξω, ασυνήθιστο για την εποχή, ετοιμαζόμαστε για λίγη ανάπαυση. Κάποιοι σε λίγο θα πάνε στο Ναό της Αναστάσεως για τη νυχτερινή Θεία Λειτουργία. Αύριο μας περιμένει μία εξίσου όμορφη μέρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: