20 Μαρ 2011

Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 στην Αγία Γη

Την Παρασκευή το απόγευμα παρακολουθήσαμε την ακολουθία των Χαιρετισμών στον Πανίερο ναό της Αναστάσεως και το ίδιο βράδυ είχαμε την ευλογία να βρεθούμε πάλι στο Ναό όπου με λίγο κόσμο και ιδιαιτέρως κατανυκτικά συμμετείχαμε στη Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αβήλων κ.κ. Δωρόθεος. Ήταν μία ήσυχη, όμορφη και συγκινητική βραδιά και όλοι μας ωφεληθήκαμε πάρα πολύ.

Το επόμενο πρωί (αν και μας πήρε λίγο παραπάνω ο ύπνος) ξεκινήσαμε νωρίς για το Φρέαρ του Ιακώβ.
Επειδή ο γέροντας της μονής έλειπε, μείναμε λίγη ώρα, ο π. Πρόδρομος έκανε τη δέηση, προσκυνήσαμε το σκήνωμα του αγίου Φιλουμένου και ήπιαμε νερό από το Φρέαρ του Ιακώβ. Αναχωρήσαμε στη συνέχεια για την έρημο του Ιορδάνη ποταμού, όπου μπορέσαμε να κάνουμε την ακολουθία του Αγιασμού στο ακριβές σημείο Όπως το διασώζει η παράδοση) που βαπτίστηκε ο Κύριός μας. Η ευχάριστη συννεφιά μας έκανε την ατμόσφαιρα μέσα στην έρημο απολαυστική… Η επόμενη στάση ήταν στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Αφού προσκυνήσαμε, λίγο πριν αναχωρήσουμε, ήρθε και μας μίλησε ο ηγούμενος της μονής, ο π. Χρυσόστομος. Μόλις πριν δύο μέρες ήταν το πανηγύρι της Μονής στο οποίο είχαν προσέλθει αρκετοί προσκυνητές από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στην πόλη της Ιεριχούς οι μισοί προσκυνητές ανέβηκαν στο Σαραντάριο Όρος και όταν επέστρεψαν πήγαμε όλοι μαζί στο μοναστήρι του προφήτου Ελισσαίου. Εκεί είδαμε τη συκομορέα του Ζακχαίου και αναχωρήσαμε για τη Βηθανία όπου φτάσαμε στο γυναικείο μοναστήρι την ώρα του Εσπερινού. Αφού προσκυνήσαμε αναχωρήσαμε για τη Γεθσημανή όπου δίπλα στον Τάφο της Παναγίας μας και μπροστά στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας ψάλλαμε θεομητορικούς ύμνους. Σειρά είχε το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, όπου μας περίμενε ο ηγούμενος ο π. Επιφάνιος. Είδαμε τον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση λιθοβολήθηκε ο Άγιος Στέφανος και επιστρέψαμε νωρίς στο ξενοδοχείο, για δείπνο και ξεκούραση.

Το βράδυ ο π. Πρόδρομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο μικρό μοναστηράκι του Αγίου Παντελεήμονος και Αγίου Κυρίλλου. Μόνοι μας και πολύ κατανυκτικά λειτουργηθήκαμε και στη συνέχεια λάβαμε το κέρασμα από τη γερόντισσα Χαριτίνη, που μας φιλοξένησε. Στο ναό της Αναστάσεως την ίδια ώρα συλλειτούργησαν οκτώ επίσκοποι παρουσία χιλίων και πλέον προσκυνητών από τη Ρωσία.

Σήμερα το πρωί, Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, ξυπνήσαμε νωρίς και αφού, όπως είχαμε από το προηγούμενο βράδυ συνεννοηθεί, προετοιμάσαμε τα πράγματά μας και αναχωρήσαμε για τη Γαλιλαία. Ύστερα από δύο ώρες φτάσαμε στους πρόποδες του όρους Θαβώρ όπου χρειάστηκε να περιμένουμε μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά για να ανέβουμε, με τα μικρά ταξί, στο μοναστήρι μας που βρίσκεται στην κορυφή του μικρού βουνού. Τελέσαμε δέηση και στη συνέχεια μας μίλησε ο ηγούμενος της μονής π. Ιλαρίων.

Η ευχάριστη έκπληξη ήταν στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο Όρος Θαβώρ, στο οποίο έχει προχωρήσει η αγιογράφηση με πρωτότυπες εικόνες από το πάθος του Κυρίου. Πρόκειται για πολύ όμορφες βυζαντινές αγιογραφίες που κοσμούν εδώ και λίγο καιρό το μικρό αυτό παρεκκλήσιο.

Όταν αναχωρήσαμε από το Θαβώρ σειρά είχε η πόλη της Ναζαρέτ και το προσκύνημα στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ιδιαίτερη συγκίνηση για όλους, αφού σε λίγες μέρες θα πανηγυρίσουμε τη μεγάλη αυτή γιορτή και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τόπο που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στη Θεοτόκο το χαρμόσυνο νέο της Σαρκώσεως του Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Η επόμενη στάση έγινε στην Κανά της Γαλιλαίας, στον τόπο όπου διασώζει η παράδοση ότι γινόταν τότε ο γάμος στον οποίο ήταν καλεσμένος ο Κύριος και έκανε εκεί το πρώτο Του μεγάλο θαύμα. Ο ηγούμενος της μονής π. Δοσίθεος μίλησε στους προσκυνητές για την ιστορία του τόπου και μας κέρασε κρασί από την Κανά…

Μετά από μία σύντομη διαδρομή φτάσαμε στην Καπερναούμ την παραθαλασσία… ή πιο σωστό στον τόπο όπου βρισκόταν κάποτε η σπουδαία Καπερναούμ. Προσκυνήσαμε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων που είναι χτισμένος εκεί όπου έγινε το θαύμα με τον παραλυτικό. Το πιο συγκινητικό είναι πως ακριβώς εδώ έγινε το περιστατικό που ακούσαμε σήμερα τα ξημερώματα στην Εκκλησία… Τότε και σήμερα… Στο μοναστήρι, πάνω στην όχθη της λίμνης, μας υποδέχτηκαν τα παγώνια της μονής αλλά και τα ευωδιαστά ανθισμένα δέντρα των κήπων της. Ήταν η πρώτη στιγμή που νιώσαμε τη ζεστασιά στην ατμόσφαιρα, αλλά ευτυχώς η συννεφιά και πάλι μας ξεκούρασε…

Η τελευταία μας στάση ήταν στην Τιβεριάδα στο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων. Μας υποδέχτηκε ο π. Τιμόθεος και κάναμε δέηση στον υπόγειο ναό της μονής. Σήμερα διαβάστηκε το εωθινό ευαγγέλιο που περιγράφει την εμφάνιση του Κυρίου μας στη λίμνη της Τιβεριάδας μετά την Ανάστασή του… και ήμασταν στον ίδιο τόπο που συνέβη αυτό πριν από είκοσι αιώνες!

Λίγο πριν τις 8 φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας στη Βηθλεέμ. Τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια και δειπνήσαμε. Ακολουθεί ξεκούραση γιατί αύριο έχουμε μία ακόμα γεμάτη ημέρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: