1 Ιουν 2011

Η συνέχεια της εκδρομής μας και φωτογραφίες

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2011 ξεκινήσαμε νωρίς για το βόρειο Ισραήλ. Φτάσαμε στην όμορφη παραλιακή πόλη της Άκρης. Βγαίνοντας από το πούλμαν μία γνώριμη μυρωδιά μας υποδέχτηκε: οι θαλασσινές μυρωδιές της Μεσογείου όπως τις μετέφερε το αεράκι που φυσούσε… Προσκυνήσαμε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, δεχτήκαμε τη φιλοξενία από μέλη της αραβοφώνου ορθοδόξου κοινότητος και αφού ο ηγούμενος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Ιερουσαλήμ αναχωρήσαμε για τη Ναζαρέτ.

Εκεί προσκυνήσαμε στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Επισκοπείο, όπου μας υποδέχθηκε ο Παν. Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του προσκυνήματος του Ευαγγελισμού και όχι μόνο. Η ημέρα μας συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Κανά για να προσκυνήσουμε στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου. Ακολούθησε η άνοδός μας στο όρος Θαβώρ. Εκεί φτάσαμε και δεν βρήκαμε καθόλου κόσμο (δηλαδή άλλους προσκυνητές) και αφού κάναμε τη δέησή μας στο Ναό ξεκινήσαμε για την λίμνη της Γεννησαρέτ. Μία ευχάριστη βαρκάδα στα νερά της μας μετέφερε νοερά στα χρόνια του Κυρίου… Ακολούθησαν οι επισκέψεις μας στους Αγίου Αποστόλους της Τιβεριάδας και Αγίους Αποστόλους της Καπερναούμ… Πήραμε το δρόμο της επιστροφής στα Ιεροσόλυμα, όπου φθάσαμε περασμένες οκτώμισι το βράδυ!

Οι προσκυνητές με τον Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακό (30 Μαΐου 2011)

Την Τρίτη 31 Μαΐου το πρωί βρεθήκαμε στην πόλη Νάμπλους. Προσκυνήσαμε στο Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδας και ασπαστήκαμε το σκήνωμα του Αγίου Νεομάρτυρα Φιλουμένου. Κάναμε δέηση και μας μίλησε ο ηγούμενος του προσκυνήματος π. Ιουστίνος ενώ στη συνέχεια κατεβήκαμε και στο Φρέαρ του Ιακώβ, από όπου αντλήσαμε νερό και ήπιαμε. Η επόμενη στάση μας έγινε στην έρημο του Ιορδάνου Ποταμού για να κάνουμε την ακολουθία του Αγιασμού στο ακριβές σημείο της Βαπτίσεως του Κυρίου μας. Ήταν μία συγκινητική στιγμή για όλους μας!

Σειρά είχε η επίσκεψή μας στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, η άνοδος στη μονή του Σαρανταρίου Όρους και το προσκύνημα στο μοναστήρι του Προφήτου Ελισσαίου στην Ιεριχώ. Ήταν ήδη περασμένο μεσημέρι όταν φτάσαμε στη χαράδρα του Χοτζεβά και αρχίσαμε την κάθοδό μας μέσα στην ζέστη… Όταν όμως φτάσαμε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μας παρηγόρησε τόσο η φυσική δροσιά που είχε όσο και η ευλογία του τόπου! Η πορεία της επιστροφής ήταν ανοδική και κοπιαστική, αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο… Τελευταίο προσκύνημα της ημέρας ήταν το μοναστήρι της Βηθανίας όπου μας υποδέχτηκαν οι αδελφές της μονής.


Ο π. Ιουστίνος μιλάει στους προσκυνητές στο Φρέαρ του Ιακώβ (31 Μαΐου 2011)

Σήμερα, Τετάρτη είναι η Απόδοση του Πάσχα. Οι προσκυνητές βρίσκονται στο Ναό της Αναστάσεως αυτή την ώρα, ενώ αργότερα θα επισκεφθούμε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Για τελευταία φορά σήμερα λέμε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ… εδώ στην Αγία Γη, δίπλα στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο!  



Δεν υπάρχουν σχόλια: