19 Ιουν 2011

Μία ακόμα εκδρομή ολοκληρώθηκε

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αυτή η εκδρομή μας και σε λίγες ώρες η ομάδα των προσκυνητών με τον π. Θεμιστοκλή επιστρέφει στην Ελλάδα. Χθες Σάββατο ξεκινήσαμε το πρωί με την επίσκεψή μας στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου όπου φτάσαμε στα μισά της Θείας Λειτουργίας που τελούνταν εκεί. Μετά την ολοκλήρωσή της προσκυνήσαμε στο σπήλαιο των Μάγων και ακούσαμε με συγκίνηση τα όσα μας είπε ο π. Ιερόθεος.
Στη συνέχεια πήγαμε στον Άγιο Σάββα όπου μείναμε λίγη ώρα και η επίσκεψή μας συνέπεσε με τρία άλλα ελληνικά γκρουπ. Ακολούθησε το μοναστήρι των Ποιμένων ενώ η αναμονή στη Βηθλεέμ ξεπέρασε τη μία ώρα…

Βρεθήκαμε στη συνέχεια στη Δρυ του Μαμβρή όπου προσκυνήσαμε στη ρωσική εκκλησία που υπάρχει εκεί και κάναμε υπαίθρια δέηση δίπλα στη βελανιδιά κάτω από την οποία ο Αβραάμ είχε φιλοξενήσει τους 3 αγγέλους. Συγκινητικές και ανεπανάληπτες στιγμές!

Επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα σταματήσαμε στην Ορεινή, στο μοναστήρι του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και στον τόπο της Αναλήψεως στο Όρος των Ελαιών. Θέλαμε να επιστρέψουμε νωρίς για να ξεκουραστούμε λίγο για τη νυχτερινή Θεία Λειτουργία στον Πανάγιο Τάφο. Είχε πολύ κόσμο… Λειτούργησε από το Πατριαρχείο μας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αβήλων κ.κ. Δωρόθεος και ένας ρώσος επίσκοπος.

Σήμερα Κυριακή των Αγίων Πάντων πανηγυρίζει το μοναστήρι της Σεϊδανάγιας στην Παλαιά Πόλη (το δεύτερο παρεκκλήσιό του). Με λίγο κόσμο έγινε το πρωί η Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κωνστανίνης κ.κ. Αρίσταρχο, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Κατά την ώρα της ακολουθίας ήρθε και ο Πατριάρχης για να προσκυνήσει και να ευχηθεί, ενώ στο τέλος η γερόντισσα Σεραφείμα είχε προετοιμάσει κέρασμα για όλους. Λίγο αργότερα όλη η ομάδα μας βρέθηκε στο μοναστήρι και άκουσε την ιστορία της μονής και τα θαύματα της Θεοτόκου από τη γερόντισσα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τα μοναστήρια της Μεγάλης Παναγίας και του Τιμίου Προδρόμου και αφήσαμε όλη την ημέρα ελεύθερη για να μπορέσει ο καθένας να πάει όπου ήθελε.

Από τις 15 Ιουνίου η παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι φωτισμένη όλη τη νύχτα: χωρίζεται σε 4 χρωματιστές διαδρομές που παρουσιάζουν διάφορες απόψεις της πόλης, της ιστορίας και του πολιτισμού με έμφαση στο παιχνίδισμα του φωτός και των χρωμάτων. Είναι το φεστιβάλ του φωτός, που γίνεται για τρίτη χρονιά και όλη τη νύχτα εκατοντάδες επισκέπτες περιφέρονται στα στενά της πόλης δημιουργώντας ατμόσφαιρα γιορτινή. Η μια διαδρομή περνάει ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο μας.

Εμείς πάντως οι προσκυνητές ακολουθήσαμε την ομορφότερη διαδρομή στην Αγία Γη, που μπορεί να μην είχε χρώματα, σκιές και φώτα, είχε όμως την παρουσία του Αληθινού Θεού που είναι Φως μοναδικό και Αΐδιο.

Τέλος λοιπόν της εκδρομής μας δοξάζοντας τον Τριαδικό Θεό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: