29 Μαΐ 2011

Η δεύτερη μέρα: επίσκεψη στη Δρη του Μαμβρή (και φωτογραφίες)

Αν το πρώτο μας πρωινό στα Ιεροσόλυμα είχε βροχή, η δεύτερη μέρα της εκδρομής μας ήταν υπέροχη: ούτε ζέστη ούτε κρύο. Ωστόσο, το χθεσινό μας απόγευμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο μοναστήρι της Σεϊδανάγιας και στο Μετόχι της Γεθσημανή. Στη συνέχεια όλοι μαζί πήγαμε να προσκυνήσουμε στον Πανάγιο Τάφο και μετά το Απόδειπνο που διαβάστηκε στο Γολγοθά επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.
Ξεκούραση για λίγες ώρες και τα μεσάνυχτα ξαναπήγαμε στο Ναό για τη Θεία Λειτουργία. Είχε αρκετό κόσμο ο ναός, αλλά υπήρχε ηρεμία. Έλαβαν μέρος δύο επίσκοποι, 15 ιερείς και 5 διάκονοι. Γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η ακολουθία και είχαμε πια στη διάθεσή μας λιγότερες από τρεις ώρες για ύπνο.

Οι προσκυνητές της εκδρομής μας μπροστά στη Δρυ του Μαμβρή, τον τόπο της Φιλοξενίας του Αβραάμ (Χεβρώνα 29 Μαΐου 2011)

Η δεύτερη μέρα μας (η σημερινή δηλαδή, Κυριακή 29 Μαΐου 2011) ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο περίφημο μοναστήρι του Αγίου Σάββα. Σήμερα μάλιστα είναι η μνήμη των αναιρεθέντων πατέρων του Αγίου Σάββα και στο μοναστήρι είχαν πανηγυρική 9ωρη ακολουθία. Μόλις είχαν τελειώσει όταν φτάσαμε. Η ακολουθία τελέστηκε στον Θεόκτιστο ναό του Αγίου Νικολάου, μέσα στο φυσικό σπήλαιο. Εκεί φυλάσσονται οι κάρες και τα λείψανα των Αγίων της Λαύρας του Αγίου Σάββα. Αφού προσκυνήσαμε και ακούσαμε λόγο ωφέλιμο, επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου. Εκεί προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου, κεραστήκαμε ζεστό καφεδάκι και αναχωρήσαμε για το χωριό των Ποιμένων και το μοναστήρι μας που υπάρχει εκεί. Όταν λίγη ώρα αργότερα φτάσαμε στη Βασιλική της γεννήσεως στη Βηθλεέμ, μας χαροποίησε το γεγονός ότι δεν είχε καθόλου κόσμο και κατευθυνθήκαμε αμέσως στο σπήλαιο και προσκυνήσαμε τον τόπο που γεννήθηκε ο Χριστός μας.

Η ομάδα των ανδρών μέσα στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου προσκυνάνε τις κάρες των Αγίων
(μέσα στο άβατο μοναστήρι του Αγίου Σάββα, 29 Μαΐου 2011)


Οι προσκυνητές στη νυχτερινή Θεία Λειτουργία στο Ναό της Αναστάσεως (28-29 Μαΐου 2011)

Στη συνέχεια κάναμε κάτι τελείως εκτός προγράμματος: πήγαμε μέχρι τη Χεβρώνα και σταθήκαμε για λίγη ώρα σε έναν ευλογημένο τόπο, που δεν επισκέπτονται συχνά οι προσκυνητές. Πήγαμε στη Δρυ του Μαμβρή, τη βελανιδιά του Αβραάμ, όπως τη λένε οι ντόπιοι. Είναι ο τόπος που ο Αβραάμ φιλοξένησε τους 3 Αγγέλους, την προτύπωση της Αγίας Τριάδος. Όλοι μας συγκινηθήκαμε και χαρήκαμε που ξεκλέψαμε μία και παραπάνω ώρα για να βρεθούμε σε αυτό τον σπουδαίο τόπο… Ήταν μία μοναδική επίσκεψη, πρωτιά για τους περισσότερους, ύστερα από πολλά χρόνια!

Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μπετζαλλά όπου μας μίλησε για την ιστορία και τα πολλά θαύματα του Αγίου μας ο ηγούμενος τη μονής π. Ανανίας. Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με το προσκύνημά μας στην Ορεινή, στη γενέτειρα του Τιμίου Προδρόμου. Εκεί προσκυνήσαμε στο μικρό μοναστηράκι που υπάρχει εκεί και είναι αφιερωμένο στη χάρη του και επιστρέψαμε για δείπνο και ξεκούραση στο ξενοδοχείο.

Σε λίγες ώρες θα ξεκινήσει μία ακόμα μέρα της εκδρομής μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: