29 Ιαν 2012

Κυριακή στην περιοχή της Βηθλεέμ


Η προτελευταία μέρα της εκδρομής μας ολοκληρώθηκε σήμερα (Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012) νωρίς το απόγευμα. Ξεκινήσαμε νωρίς και χωρίς βροχή!!! Φυσικά είχε το κρύο του ο καιρός, αλλά είχε μία υπέροχη λαικάδα. Η πρώτη μας στάση έγινε στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Εκεί μας υποδέχτηκε ο π. Ιερόθεος, ο ηγούμενος της μονής, προσκυνήσαμε, λάβαμε το κέρασμά μας, τις ευλογίες μας και φεύγοντας ο γέροντας μας χτύπησε τις καμπάνες. Μόλις πριν λίγες μέρες το μοναστήρι είχε την πανήγυρή του και όσοι βρέθηκαν τότε, αλλά και εμείς σήμερα, θαύμασαν τις νέες αγιογραφίες στον τρούλο του καθολικού της μονής.   


Η επόμενη στάση ήταν στην περίφημη Λαύρα του Αγίου Σάββα. Οι λίγοι άνδρες εισήλθαμε στο μοναστήρι καθώς οι γυναίκες παρέμειναν έξω. Προσκυνήσαμε με άνεση μέσα στην απόλυτη ησυχία της ερήμου και πραγματικά κανείς δεν ήθελε να φύγει. Όμως το πρόγραμμα έπρεπε να συνεχίσει και έτσι αναχωρήσαμε. Ένα μικρό δυσάρεστο περιστατικό προς στιγμήν μας πίκρανε, αλλά παρά την δυσκολία με τη βοήθεια του Θεού το ξεπεράσαμε. Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους πειρασμούς.

Στο μοναστήρι των Ποιμένων δεν συναντήσαμε τον π. Ιγνάτιο που έλειπε στην Ελλάδα, αλλά προσκυνήσαμε στο σπήλαιο και αναχωρήσαμε για τη Βηθλεέμ. Προς μεγάλη μας ανακούφιση ο ναός της Γεννήσεως ήταν άδειος και πολύ σύντομα όλοι είχαμε προσκυνήσει το σημείο που γεννήθηκε ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας, ψάλλοντας ύμνους των Χριστουγέννων.

Τα δύο τελευταία προσκυνήματα που κάναμε ήταν το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στην Ορεινή και του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο. Οι περισσότεροι φυσικά πήγαν για μία ακόμα φορά να προσκυνήσουν στον Πανάγιο Τάφο πριν το δείπνο μας και τώρα όλοι ξεκουράζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: