28 Ιαν 2012

Η τρίτη μέρα της εκδρομής (πάλι με βροχή!)


Πριν από λίγο ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα της ημέρας. Μίας κρύας και βροχερής μέρας... Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί με βροχή και φτάσαμε στη Σαμάρεια. Εκεί προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου Φιλουμένου και αντλήσαμε νερό για να πιούμε από το Φρέαρ του Ιακώβ. Όπως πάντα μας υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά ο ηγούμενος του προσκυνήματος, ο π. Ιουστίνος. Μας μίλησε για την ιστορία του προσκυνήματος και για τον Άγιο Φιλούμενο και πριν αναχωρήσουμε μας προσέφερε ελληνικό καφέ.  


Ο π. Ιουστίνος διαβάζει την ευαγγελική περικοπή στο Φρέαρ του Ιακώβ (28-01-2012)

Όταν φτάσαμε στον Ιορδάνη ποταμό για να τελέσουμε την ακολουθία του Αγιασμού ο ουρανός δεν είχε συννεφιά. Στο ακριβές σημείο, όπως το διασώζει η παράδοση, που ο Τίμιος Πρόδρομος βάπτισε τον Κύριό μας, είχαμε και εμείς την ευλογία σήμερα να κάνουμε τον αγιασμό μας. Μόνοι μας με ησυχία και συγκίνηση. 
Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό στπν Ιορδάνη Ποταμό (28-01-2012)

Η λιακάδα κράτησε για λίγο ακόμα. Εμείς φτάσαμε στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου και συναντήσαμε στην είσοδο τηε μονής τον ηγούμενο, τον π. Χρτυσόστομο. Αφού προσκυνήσαμε, αναχωρήσαμε για την Ιεριχώ και το Σαραντάριο Όρος, στο οποίο ανέβηκαν όσοι άντεχαν. Τη στιγμή, όμως, που ξεκινούσε η κάθοδος από το μοναστήρι έπιασε και πάλι η βροχή. Ευλογία η βροχή για τον τόπο. Είναι η μόνη ευκαιρία για να γεμίσουν οι στέρνες και να ποτιστεί η γη. Πολλά μοναστήρια περίμεναν αυτές τις βροχές πως και πως...
Ακολούθησε μία σύντομη στάση στο μοναστήρι του Προσφήτου Ελισσαίου στην Ιεριχώ, όπου μας μίλησε ο π. Φιλούμενος, ηγούμενος της μονής και περασμένο μεσημέρι φτάσαμε στη Βηθανία για να προσκυνήσουμε στο γυναικείο μοναστήρι που υπάρχει εκεί . Βρήακμε τις αδελφές στην εκκλησία να κάνουν τον Εσπερινό. Βγαίνοντας από την εκκλησία συνειδητοποιήσαμε πόσο κρύο έκανε. Όμως είχαμε μία ακόμα στάση να κάνουμε στη Γεθσημανή. Ήταν μεγάλη χαρά για όλους μας που προσκυνήσαμε με άνεση (δεν είχε καθόλου κόσμο) και ηρεμία τον Τάφο της Παναγίας μας και την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα. Ψάλαμε ύμνους θεομητορικούς και ακούσαμε θαύματα της Παναγίας μας από τον π. Πέτρο, το μοναχό φύλακα του προσκυνήματος. Βγαίνοντας από την Εκκλησία η βροχή έπιασε ξανά και συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα που είμαστε στο ξενοδοχείο μας. Έχουμε δειπνήσει και ξεκουραζόμαστε για τη νυχτερινή Θεία Λειτουργία στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: