4 Φεβ 2012

Λίγες μέρες στην Αγία Γη


Μία εκδρομή ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και μία νέα ξεκίνησε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012. Είναι πραγματικά μεγάλη ευλογία, που μας επιτρέπει ο Θεός να βρισκόμαστε στην Αγία Γη και οφείλουμε ευχαριστίες σε Αυτόν.  Η πρώτη, λοιπόν, εκδρομή ολοκληρώθηκε με βροχή...

Το πρωί της Δευτέρας (30-01-2012) ξεκινήσαμε τον περίπατό μας στην Παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ από το λόφο της Αγίας Σιών. Ήδη είχε ξεκινήσει να ψιχαλίζει από τα πρώτα μας βήματα και δεν σταμάτησε μέχρι την ώρα της απογείωσης του αεροσκάφους  αργά το απόγευμα.  Στη Σιών επισκεφθήκαμε το Υπερώον του Μυστικού Δείπνου, τον Τάφο του Δαβίδ και τον τόπο που κοιμήθηκε η Θεοτόκος (την οικία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου). 


Στο Υπερώον του Μυστικού Δείπνου

 Διασχίσαμε τα σοκάκια της πόλης που ακόμα ήταν άδεια και τα καταστήματα κλειστά και φτάσαμε στο Πραιτώριο. Αφού προσκυνήσαμε εκεί ανηφορήσαμε την οδό του Μαρτυρίου και την ώρα που η βροχή γινόταν πιο έντονη επισκεφθήκαμε το Μετόχι της Γεθσημανή. Είχαμε λίγο χρόνο στη διάθεσή  μας μέχρι να ανεβούμε στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχείου. Εκεί μας μίλησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και αφού πήραμε την ευχή του επισκεφθήκαμε για τελευταία φορά τον Πανάγιο Τάφο και ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο. 
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων μιλάει στους προσκυνητές (30-01-2012)

Στις αναχωρλησεις δεν είχε καθόλου κόσμο και τελειώσαμε τον έλεγχο πάρα πολύ γρήγορα. Όμως μας περίμενε μία έκπληξη: το παγκόσμιο σύστημα κρατήσεων κατέρευσε και για περισσότερο από μία ώρα όλοι οι υπολογιστές είχαν νεκρώσει. Έτσι  με καθυστέρηση και με διαδικασίες χειρόγραφες ξεκίνησε η επιβίβαση. Το ταξίδι της επιστροφής ήταν καλό, αν και κούνησε αρκετά (λίγο πριν την προσγείωση), αλλά στην Αθήνα μία αποσκευή δεν ήρθε (αποφάσισε να πάει στο Παρίσι, από λάθος της εταιρίας). Και φυσικά στην Αθήνα μας περίμενε χιονόπτωση!

Βέβαια, όσο άσχημο (βροχερό και κρύο δηλαδή) καιρό είχαμε στην πρώτη εκδρομή, τόσο ήπιο, γλυκό και ηλιόλουστο συναντήσαμε με την άφιξή μας εκ νέου στην ΑγίαΓη το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου. Η πρώτη επίσκεψη έγινε στη Λύδδα, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησε η Ιερουσαλήμ. Αφιερώσαμε πάνω από 3 ώρες στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και έχοντας προκυνήσει με ηρεμία στο Φρικτό Γολγοθά και τον Πανάγιο Τάφο, εοιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.

Το επόμενο πρωί (Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου) ξεκινήσαμε νωρίς για τη Γαλιλαία. Ο καιρός ήταν υπέροχος και επισκεφθήκαμε τη Ναζαρέτ, την Κανά και το Όρος Θαβώρ όπου κάναμε τη δέησή μας. Ακολούθησε στάση στη μονή των αγίων Αποστώλων στην Καπερναούμ και την Τιβεριάδα και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Ο π. Δοσίθεος, ηγούμενος στην Κανά, μιλάει στους προσκυνητές (03-02-2012)

Όμως μας περίμενε μία έκπληξη και ευλογία στο μοναστήρι της Βηθανίας όπου κάναμε την τελευταία μας στάση. Την ώρα που μπαίναμε στην εκκλησία, παρουσία του Πατριάρχου, τελούνταν η ακολουθίας της κουράς της αδελφής Ιωάννας. Συγκινητική στιγμή και πρωτότυπη. Ήταν η πρώτη φορά που με ομάδα προσκυνητών βρισκόμασταν σε κουρά.  Ιδιαίτερα χαρούμενοι επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για δείπνο και ξεκούραση.   
Στιγμιότυπο από την ακολουθία της κουράς στη Βηθανία (2-2-2012)

Σήμερα το πρωί ξεκινήσαμε νωρίς για το Φρέαρ του Ιακώβ. Μας υποδέχτηκε ο π. Ιουστίνος, μας μίλησε, προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγ. Φιλουμένου, ήπιαμε νερό από το φρέαρ και αναχωρήσαμε. Ύστερα από μία ώρα περίπου ήμασταν στο σημείο της Βαπτίσεως του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό όπου τελέσαμε την ακολουθία του Αγισμού.
Αγιασμός στον Ιορδάνη ποταμό (4-2-2012)

Η στάθμη του Ιορδάνη ήταν ψηλότερη από κάθε άλλη φορά. Έφτανε σχεδόν τα δύο μέτρα (χρόνια πολλά είχε να φτάσει σε τέτοιο ύψος) λόγω των βροχοπώσεων την προηγούμενη εβδομάδα. Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, η άνοδος στο Σαρανάριο Όρος για όσους άντεχαν και μία στάση στη Μονή του Προφήτου Ελισσαίου στην Ιεριχώ. 
Στη συνέχεια έγινε η εκτός προγράμματος επίσκεψή μας στη χαράδρα του Χοτζεβά, όπου προσκυνήσαμε στη μονή του Αγίου Γεωργίου. Ήταν απογευματάκι, ηλιόλουστος ο καιρός χωρίς ζέστη ή κρύο και έτσι η κάθοδός μας στη χαράδρα ήταν ξεκούραστη και ευχάριστη. Στο μοναστήρι συναντήσαμε τους νέους πατέρες που εγκαταβιούν εκεί, προσκυνήσαμε, βγάλαμε πολλές φωτογραφίες και ακούσαμε διηγήσεις για θαυμαστά  γεγονότα.

Ο δρόμος της επιστροφής ήταν κουραστικός, αλλά πραγματικά άξιζε η κόπωση. Φτάνοντας στα Ιεροσόλυμα κάναμε την τελευταία στάση της ημέρας στη Γεθσημανή. Προσκυνήσαμε τον Τάφο της Θεοτόκου, ψάλαμε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και ύστερα περάσαμε και προσκυνήσαμε τον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, στο μοναστήρι του Αγίου που βρίσκεται στη Γεθσημανη. Όλοι τώρα ξεκουράζονται για να συμμετάσχουν στη νυχτερινή Θεία Λειτουργία στον Πανάγιο Τάφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: