26 Σεπ 2011

Εκδρομής συνέχεια (με φωτογραφίες)

Η εκδρομή μας συνεχίστηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Η μέρα ήταν σχεδόν ηλιόλουστη όταν ξεκινήσαμε με το πρώτο μας προσκύνημα στη μονή του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην Ορεινή και στη μονή  του Τιμίου Σταυρού. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε στον τόπο όπου κατά την παράδοση ήταν φυτεμένο το δέντρο από το οποίο κατασκευάστηκε ο Σταυρός του Κυρίου μας. Το μοναστήρι αυτό πανηγυρίζει την πρώτη Κυριακή μετά την Ύψωση. Στη διαδρομή μας προς τη Βηθλεέμ τα σύννεφα που είχαν  εμφανιστεί νωρίτερα άρχισαν να πυκνώνουν, αλλά δεν μας ανησύχησαν…
Οι προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Σταματήσαμε στη μονή του Αγίου Γεωργίου του Πετζαλλά όπου μας υποδέχτηκε ο ηγούμενος π. Ανανίας που μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού και αναφέρθηκε στα πολλά θαύματα που επιτελεί ο Άγιος εκεί. Η επόμενη στάση έγινε στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Δεν είχε πάρα πολύ κόσμο, αλλά καθυστερήσαμε στη σειρά της αναμονής. Έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή μας και καθώς ετοιμαζόμασταν να βγούμε από το Ναό ξέσπασε μία έντονη νεροποντή που μετέτρεψε τους δρόμους σε ερμητικά ρυάκια. Απροετοίμαστοι για τη βροχή μείναμε και περιμέναμε μέχρι να κοπάσει λίγο! Όταν αργότερα ήρθε το πούλμαν και αναχωρήσαμε, είδαμε περιοχές πλημυρισμένες και άλλες τελείως στεγνές, αφού τα σύννεφα έκαναν το δικό τους παιχνίδι.

Ο π. Ιερόθεος κατά την ώρα του Εσπερινού στη μονή του Αγίου Θεοδοσίου

Κατεβήκαμε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, όπου μόλις λίγα λεπτά πριν φτάσουμε είχε ολοκληρωθεί η νεροποντή. Έντονη σε ένταση η βροχή αλλά σύντομη σε διάρκεια. Από τις γύρω σπηλιές μέσα στη χαράδρα κατέβαιναν ορμητικά ρυάκια και η γύρω ξερή έρημος μοσχοβολούσε βρεγμένη γη!
Μετά την επίσκεψή μας εκεί, σειρά είχε το μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου όπου φτάσαμε την ώρα του Εσπερινού και μείναμε μέχρι την ολοκλήρωσή του. Με χαρά και συγκίνηση μας υποδέχτηκε ο π. Ιερόθεος, ο ηγούμενος της Μονής. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει η μέρα μας. Η καθυστέρηση στο σημείο ελέγχου στο ισραηλινό φυλάκιο της Βηθλεέμ μας έφερε αργά το απόγευμα, μετά τη δύση του ηλίου πίσω στο ξενοδοχείο μας.
 
Η Μεγάλη Είσοδος στην πρωινή Θεία Λειτουργία στη Γεθσημανή (26 Σεπτεμβρίου 2011)

Η σημερινή μέρα (Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011) ξεκίνησε με τη συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία στον Τάφο της Παναγίας μας στη Γεθσημανή. Ήταν μία όμορφη και ήσυχη ακολουθία και όλοι μας χαρήκαμε που βρεθήκαμε εκεί. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου και αναχωρήσαμε για το Φρέαρ του Ιακώβ στην πόλη Νάμπλους. Εκεί κάναμε δέηση, προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου Φιλουμένου και ήπιαμε νερό από το πηγάδι του Ιακώβ.

Στιγμιότυπο από τη δέηση στο Φρέαρ του Ιακώβ
Κατά την επιστροφή μας στα Ιεροσόλυμα σταματήσαμε στη Γεθσημανή και προχωρήσαμε με τα πόδια στα στενά της Παλιάς Πόλης. Επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Αγίας Άννας, τις Φυλακές του Αποστόλου Πέτρου, το Πραιτώριο και ανεβήκαμε την Οδό του Μαρτυρίου.

Γύρω στις 3 το μεσημέρι έγινε η κάθοδος του Πατριάρχη (που τον συνόδευαν οι πατέρες της Αδελφότητας) στο Ναό της Αναστάσεως καθώς οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες ακούγονταν σε όλη την πόλη. Εν μέσω μεγάλου πλήθους προσκυνητών από κάθε γωνιά της γης τελέστηκε ο πανηγυρικός εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Έτσι ολοκληρώθηκε και η σημερινή μέρα της εκδρομής μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: