12 Σεπ 2011

Αναμνήσεις και φωτογραφίες από την εκδρομή της Άμφισσας

Η εκδρομή από την Άμφισσα ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και όλοι οι προσκυνητές (όπως διαβάζουμε και στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης) πέρασαν ένα ευλογημένο και αξέχαστο διάστημα στην Αγία Γη. Την εκδρομή συνόδευε ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καλύβας που με προθυμία τελούσε δέηση σε όλα σχεδόν τα μέρη που βρεθήκαμε. Εκτός από αυτά που είχαμε στο πρόγραμμα πήγαμε και σε κάποια επιπλέον, ενώ σίγουρα μας συγκίνησε όλους μας η συμμετοχή μας στην επιστροφή της εικόνας της Παναγίας μας από τη Γεθσημανή.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου όλοι οι προσκυνητές βρεθήκαμε σε έναν πολύ ευλογημένο τόπο. Για λίγο σταθήκαμε και προσευχηθήκαμε μπροστά στη Δρυ του Μαμβρή, στην περιοχή της Χεβρώνας. Εκεί, κάτω από την ξερή σήμερα βελανιδιά, είχε υποδεχθεί ο Αβραάμ την Αγία Τριάδα με τη μορφή των Τριών Αγγέλων. Μπροστά στην περιφραγμένη δρυ βγάλαμε την αναμνηστική φωτογραφία μας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου η ομάδα μας έγινε δεκτή στην Αίθουσα του Θρόνου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος μίλησε για το έργο και την παρουσία της Αγιοταφικής Αδελφότητας αλλά και για την οφέλεια της προσκυνηματικής εκδρομής.

Την ίδια μέρα νωρίς το απόγευμα βρεθήκαμε στην πόλη Νάμπλους για να προσκυνήσουμε στο μοναστήρι μας που υπάρχει εκεί. Ασπαστήκαμε το σκήνωμα του Αγίου νεομάρτυρα Φιλουμένου που σφαγιάστηκε εκεί το 1979 και αφού τελέσαμε δέηση κατεβήκαμε στο Φρέαρ του Ιακώβ, όπου αντλήσαμε και ήπιαμε νερό. Μπροστά στο πηγάδι αυτό, του οποίου η ιστορία και η συνεχής ροή νερού φτάνει στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης, βγάλαμε μία ακόμα αναμνηστική φωτογραφία. 

Είδαμε πολλά μέρη και προσκυνήματα και έχουμε ακόμα αρκετές φωτογραφίες και σύντομα βίντεο. Με την πρώτη ευκαιρία (και μόλις η τεχνολογία μας το επιτρέψει) θα αναρτήσουμε και άλλα. Η τελευταία φωτογραφία της ανάρτησης έρχεται από την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011. Η ομάδα από την Άμφισσα συμπεριελάμβανε και μία μικρή ομάδα από το χωριό Αγία Ευθυμία. Είχαν λοιπόν την επιθυμία να δουν έστω και για λίγο τα ερείπια της σπουδαίας μονής που ίδρυσε στην έρημο ο Μέγας Ευθύμιος. Μπορέσαμε να φτάσουμε ως εκεί, αλλά επειδή ο χώρος ανήκει στην αρχαιολογική υπηρεσία, ήταν κλειστός λόγω έργων και έτσι μπροστά από την περίφραξη αρκεστήκαμε να βγάλουμε μία αναμνηστική φωτογραφία με τα ερείπια της μονής να διακρίνονται στο βάθος.

1 σχόλιο:

θανασης αμφισσα είπε...

θα ηθελα για μια ακομη φορα να πω το ποσο ωραια περασαμε στην αγια γη ? ειδαμε παρα πολλα μερη και προσκυνηματα τα οποια εχουν αμεση σχεση με το κυριο μας ? ηταν πολλη συγκηνιτικα τα μερη που ειδαμε ? θα ηθελα να ευχαριστησω τον λυκουργο για την ωραια ξεναγηση που μας εκανε ? και τον πατερ νεκταριο που με πηρε μαζι του ευχαριστω πολλη ???