29 Σεπ 2010

Μία υπέροχη μέρα στην Αγία Γη...

Θεία Λειτουργία στη Λαύρα του Αγίου Σάββα, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010


Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τη χαρά μας και αυτό δεν είναι υπερβολή! Τη Δευτέρα το απόγευμα, λίγο πριν τη δύση του ηλίου, αφού ολοκληρώσαμε τη γνωριμία μας με το Πραιτώριο και την Οδό του Μαρτυρίου, βρεθήκαμε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ.κ. Ιωσήφ στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Εκεί διανυκτερεύσαμε και στη μία μετά τα μεσάνυχτα (με την κοσμική ώρα) ξεκίνησε η πρωινή ακολουθία. Ήταν στιγμές μοναδικές και ανεπανάληπτες! Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο κεντρικό ναό της Μονής, που χτίστηκε πριν από 1500 χρόνια από τον Άγιο Σάββα και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Οι πατέρες έψαλαν στον φωτισμένο μόνο με κεριά ναό και υπήρχαν στιγμές που ένιωθες πως πετούσες στον ουρανό. Απόλυτη ησυχία, γαλήνη, κατάνυξη, ευλογία… Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας καθίσαμε με την αδελφότητα για το μοναστηριακό πρωινό μας στο μπαλκονάκι της μονής. Εκείνη την ώρα, το μπαλκονάκι ήταν ακόμα μέσα στην σκιά που προκαλούσε μία ευχάριστη δροσιά. Ήταν ίσως το πιο όμορφο πρωινό που θα μπορούσαμε να πάρουμε…
Δύο ώρες αργότερα ήρθε και το υπόλοιπο γκρουπ στην είσοδο της Μονής. Εκεί παρέμειναν οι γυναίκες και οι άνδρες πέρασαν μέσα στο μοναστήρι. Αφού προσκύνησαν όλοι και έμειναν λίγο χρόνο στο αρχονταρίκι, έφτασε η στιγμή να φύγουμε, αλλά αυθόρμητα δεσμευτήκαμε να το ξανακάνουμε σύντομα, παρακαλώντας τον Άγιο να μας αξιώσει!
Η συνέχεια του προγράμματος μας οδήγησε στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου, όπου μας προσφέρθηκε καφεδάκι και σταφύλια από την μεγάλη κληματαριά της μονής. Το χωριό των Ποιμένων ήταν η επόμενη στάση μας, όπου ο π. Ιγνάτιος μίλησε στους προσκυνητές μετά την σύντομη δέηση που τελέστηκε. Όταν φτάσαμε στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ υπήρχε ήδη πολύς κόσμος που περίμενε να προσκυνήσει. Μείναμε αρκετή ώρα μέχρι να έρθει η σειρά μας, αλλά κανείς δεν παραπονέθηκε… Ακολούθησαν τα μοναστήρια του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, του Τιμίου Σταυρού και του Τιμίου Προδρόμου στην Ορεινή. Εκεί κάναμε σύντομη δέηση και ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Ευαγγέλιο και όπως είπε ήταν η πρώτη φορά που το ζούσε πραγματικά, αφού βρισκόταν στην Ορεινή, εκεί που είχε πορευθεί η Παναγία μας για να συναντήσει την Ελισάβετ.
Έτσι ολοκληρώθηκε μία υπέροχη μέρα στην Αγία Γη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: