25 Σεπ 2010

Ξεκίνησε η εκδρομή μας: πρώτη μέρα στην Ιερουσαλήμ

Η νέα μας εκδρομή ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Οι 47 προσκυνητές του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας πέταξαν στις 2:30 π. μ. με την Aegean από Αθήνα για Τελ Αβίβ. Το ταξίδι ήταν καλό, αν και σε αρκετά σημεία είχε μικρές αναταράξεις. Φτάνοντας στο Ισραήλ μας εντυπωσίασε η ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα, αν και ακόμα δεν είχε ανατείλει ο ήλιος. Πριν φτάσουμε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα, ο συννεφιασμένος ουρανός μας χάρισε λίγες σταγόνες βροχής.
Την εκδρομή συνοδεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ.κ. Ιωσήφ και όλοι μας έχουμε μεγάλη χαρά για αυτή την ευλογία. Αφού τελέσαμε σύντομη δέηση στη Λύδδα, αναχωρήσαμε για την Ιερουσαλήμ στην οποία φτάνοντας όρθρου βαθέως, σαν άλλοι μυροφόροι θα πηγαίναμε στο Ναό της Αναστάσεως για την πρώτη μας γνωριμία. Καθώς βλέπαμε μέσα στην πρωινή ομίχλη να ξεπροβάλει αμυδρά μπροστά μας η Αγία Πόλη, ο Σεβασμιώτατος ενθυμούμενος με συγκίνηση την υμνολογία της Κυριακής των Βαΐων μας έψαλε τροπάρια που μας προετοίμαζαν και για την δική μας είσοδο στην Ιερουσαλήμ. Όλοι ήταν συγκινημένοι Όταν φτάσαμε στο Ναό, μολονότι ήταν αρκετά νωρίς, είχε πολύ κόσμο. Γνωρίζοντας τα διάφορα προσκυνήματα του Ναού, κατεβήκαμε στο παρεκκλήσιο της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, εκεί που η Αγία Ελένη τον βρήκε, ανεβήκαμε στο Φρικτό Γολγοθά και προετοιμαστήκαμε για τις λαμπρές στιγμές που θα ζήσουμε τη Δευτέρα με την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον τόπο όπου υψώθηκε για πρώτη φορά.
Ακολούθησε ολιγόωρη ανάπαυση και μετά το μεσημεριανό μας επισκεφθήκαμε τα μοναστήρια της Μεγάλης Παναγιάς και της Σεϊδανάγιας και ανεβήκαμε στο μετόχι της Γεθσημανή. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος και οι περισσότεροι πήγαν να προσκυνήσουν στον Πανάγιο Τάφο.
Σε λίγες ώρες θα πάμε στο Ναό της Αναστάσεως: ξημερώνει Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθεί το Πατριαρχείο μας) και τιμώνται τα Εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως.
Θα σας ενημερώσουμε σύντομα και με οπτικοακουστικό υλικό, αλλά προς το παρόν θα πρέπει να ετοιμαστούμε για την βραδινή ακολουθία. Και μία λεπτομέρεια: εδώ και λίγες μέρες το Ισραήλ έχει χειμερινή ώρα, ώστε είμαστε μία ώρα πιο πίσω από την Ελλάδα. Φτάνοντας δηλαδή το πρωί κερδίσαμε μία ώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: