13 Ιουλ 2011

Η συνέχεια της εκδρομής μας... αυτή την ώρα στην Ιεριχώ!

Την Τρίτη 12 Ιουλίου ξυπνήσαμε νωρίς για να ξεκινήσουμε για την περιοχή της Ιεριχούς και να γλυτώσουμε λίγο την υψηλή θερμοκρασία. Όμως τελικά δεν φύγαμε από την Ιερουσαλήμ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρέθηκε την ημέρα αυτή στην περιοχή γιατί έγιναν επισήμως τα εγκαίνια του τόπου της Βαπτίσεως του Κυρίου μας, ως επισκέψιμου τόπου μέσα στη στρατιωτική ζώνη. Φυσικά εγκαινιάστηκαν οι εκεί εγκαταστάσεις όχι γιατί αποδέχονται την ύπαρξη του Χριστού μας (αν και ονομάζουν την περιοχή «τόπο της Βαπτίσεως»), αλλά γιατί είναι τόπος ιερός για τους εβραίους για δύο λόγους: από το σημείο αυτό πέρασαν οι Ισραηλίτες (ύστερα από τα σαράντα χρόνια στην έρημο) για να καταλάβουν τη Γη της Επαγγελίας και από εκεί ανελήφθη ζωντανός στους ουρανούς ο Προφήτης Ηλίας με το πύρινο άρμα του.

Έτσι λοιπόν εμείς μείναμε στα Ιεροσόλυμα και το πρωί πήγαμε για λίγο στον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, μέσα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Εκείνη τη ώρα ήταν στη μέση της σχεδόν η Θεία Λειτουργία για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Όταν τελείωσε η Λειτουργία μας μίλησε ο διακονητής του Ναού, ο π. Δανιήλ. Στη συνέχεια πήγαμε με τα πόδια στο λόφο της Σιών και είδαμε τα εκεί προσκυνήματα και περάσαμε από το σημείο που φαίνεται το Τείχος των Δακρύων και ο τόπος που ήταν χτισμένος ο Ιουδαϊκός Ναός.


Επίσκεψη στο Υπερώον του Μυστικού Δείπνου στο λόφο της Σιών (Τρίτη 12 Ιουλίου 2011)

Η επόμενη στάση μας (αφού διασχίσαμε διάφορα σοκάκια της παλαιάς πόλης με τις χαρακτηριστικές μυρωδιές τους – κυρίως δυσάρεστες) ήταν το Πραιτώριο όπου προσκυνήσαμε την Φυλακή του Χριστού. Ανηφορίζοντας την Οδό του Μαρτυρίου κάναμε στάση και ψάλαμε στα μισά και μετά κατευθυνθήκαμε στο μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς. Μετά το μεσημεριανό μας γεύμα ακολούθησε ξεκούραση και ελεύθερος χρόνος και το βράδυ (να ξημερώνει η Σύναξη των Αγίων Αποστόλων) κάναμε Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Κυρίλλου.


Σήμερα Τετάρτη (13 Ιουλίου 2011) ξεκινήσαμε νωρίς και κάναμε την πρώτη μας σύντομη στάση στο μοναστήρι της Βηθανίας. Εκείνη την ώρα στο μοναστήρι είχαν Θεία Λειτουργία και εμείς προσκυνήσαμε χωρίς να ενοχλήσουμε καθόλου. Φτάσαμε στη συνέχεια μέσα στην καρδιά της ερήμου και η ομάδα μας κατέβηκε μέσα στη χαράδρα του Χοτζεβά για να προσκυνήσει στο σπουδαίο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Ευτυχώς ήταν νωρίς και έτσι υπήρχε λίγη δροσιά στη διαδρομή. Η ομάδα μας αποδείχθηκε γρήγορη και χωρίς καθόλου καθυστέρηση επιστρέψαμε από την κάθοδο (και την άνοδο) στη χαράδρα.

Στη συνέχεια πήγαμε στο ακριβές σημείο της Βαπτίσεως του Κυρίου μας στον Ιορδάνη ποταμό και εκεί ο π. Ιωάννης και ο π. Ιορδάνης τέλεσαν την ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων. Αν και ήμασταν μέσα στην έρημο και είχε ήδη αρκετή ζέστη, ευτυχώς δεν μας ταλαιπώρησε ιδιαίτερα… Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας πήγαμε στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου όπου προσκυνήσαμε, δεχθήκαμε ένα δροσερό κέρασμα και φτάσαμε λίγα λεπτά αργότερα στην Ιεριχώ, την πόλη της αιώνιας Άνοιξης…

Ο Αγισμός των Υδάτων στον Ιορδάνη ποταμό (Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011)

Αν και είναι χτισμένη σε αρνητικό υψόμετρο (σχεδόν 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) η ζέστη είναι σχετικά υποφερτή σήμερα. Η πρώτη στάση στην πόλη έγινε στο μοναστήρι του Προφήτου Ελισσαίου, όπου είδαμε τη συκομορέα του Ζακχαίου και μας μίλησε ο π. Φιλούμενος, ηγούμενος του προσκυνήματος. Η ομάδα μας ανέβηκε στο Σαραντάριο Όρος για να προσκυνήσει στον τόπο που ο Κύριός μας έμεινε με νηστεία και προσευχή για 40 μερόνυχτα.

Από την πόλη της Ιεριχούς σας γράφουμε αυτή τη στιγμή. Σε λίγο θα αναχωρήσουμε από εδώ, αφού έχουμε ακόμα ένα προσκύνημα να επισκεφθούμε και να επιστρέψουμε στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα μας και το βράδυ θα έχουμε (λίγο πριν την αναχώρηση) μία ακόμα Θεία Λειτουργία.



Ο π. Φιλούμενος μιλάει στους προσκυνητές στο μοναστήρι του Προφήτου Ελισσαίου
στην Ιεριχώ (13-07-2011, 11:30 π.μ.)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
Ο Θεός να σας έχει καλά και επιτρέψτε μας, πρώτα τον π. Ιωάννη και την Πρεσβυτέρα ως βασικούς εμπνευστές αυτών και τόσων άλλων πνευματικών εκδηλώσεων, δεύτερον εσένα Λυκούργο όπου με την Αγάπη και Πίστη που πλαισιώνεις την εργασία σου, προσφέρεις σε όλους εμάς την ευκαιρία να γνωρίζουμε κάθε φορά διαφορετικά ευλογημένα μέρη και τέλος όλους όσους έλαβαν την ευλογία της Αγίας Γης με αυτήν την επίσκεψη.
Με την ευκαιρία επιτρέψτε μας μια σκέψη – πρόταση. Όλοι θα πρέπει να βάλουμε στην σκέψη μας, Θεού θέλοντος, στις επισκέψεις αυτές να συμμετέχουν όλο και περισσότερο νέοι (φοιτητές και μαθητές) και για δική τους ωφέλεια, αλλά και για να δοθεί μήνυμα στους γύρω, ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες ότι η Ελλάδα και η νεολαία της κυρίως, έχει τις βάσεις της στην Ορθοδοξία.
Καλό ταξίδι επιστροφής
Καλή αντάμωση στην Ελλάδα.

ΚΜ - Α Μ
Δ Ν - Κ Ν
Α Κ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ!!!!
ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΜΕΡΗ!
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ