25 Οκτ 2010

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στην Αγία Γη

Η είσοδος της Λαύρας του Αγίου Σάββα με το λιτό πανηγυρικό στολισμό της (25 Οκτωβρίου 2010)
Νωρίς το πρωί ξεκίνησε το πρόγραμμα και της σημερινής μας μέρας. Βρεθήκαμε στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ για το πρώτο μας προσκύνημα και στη συνέχεια πήγαμε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Το μοναστήρι και οι πατέρες προετοιμάζονταν για την μεγάλη αποψινή εορτή. Ήδη, εδώ και ώρες, έχει ξεκινήσει η πανηγυρική ακολουθία για την επανακομιδή του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σάββα. Ήταν 13/26 Οκτωβρίου 1965 όταν ο ανεκτίμητος θησαυρός της Μονής, ύστερα από παραμονή αιώνων στη Δύση, επέστρεφε ξανά στο «σπίτι» του. Από τότε μέχρι σήμερα ο Άγιος σκορπίζει την χάρη και την ευλογία του σε όσους με πίστη τον επικαλούνται. Το σκήνωμα του Αγίου Σάββα παραμένει στην ίδια λάρνακα από την ημέρα της επιστροφής του από τους Λατίνους και αναπαύεται μέσα στην κεντρική εκκλησία της Μονής, που έχτισε ο ίδιος ο Άγιος και αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στη σημερινή πανήγυρη προεξάρχει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, όπως πάντα, αφού ο εκάστοτε Πατριάρχης είναι ο ηγούμενος της Μονής.

Μετά από την επίσκεψή μας στη Λαύρα του Αγίου Σάββα φτάσαμε στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου με το ευχάριστο κέρασμα και στη συνέχεια προσκυνήσαμε στη Μονή των Ποιμένων. Ευτυχώς που είχαμε τελειώσει νωρίτερα την επίσκεψή μας στη Βηθλεέμ, αφού από τις 11:00 έκλεισαν όλοι οι δρόμοι και δεν επιτρεπόταν να πάει κανένας στο Ναό της Γεννήσεως, αφού τον επισκεπτόταν ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής για να ενημερωθεί για τα έργα που έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 σχεδόν μέρες για την αποκατάσταση της οροφής του Ναού.
Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στα μοναστήρια της νέας πόλης και τη Γεθσημανή. Μόνοι μας μέσα στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προσκυνήσαμε όλοι δύο φορές στον Τάφο της Παναγίας μας και για αρκετή ώρα ψάλλαμε ύμνους μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. Πήγανε στη συνέχεια για λίγο στ ον κήπο της Αγωνίας και το πρόγραμμά μας ολοκληρώθηκε με το προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου και τον τόπο του λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρα. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο (νωρίτερα από κάθε άλλη μέρα) δειπνήσαμε και καταφέραμε να προσκυνήσουμε άλλη μία φορά στον Πανάγιο Τάφο, ακριβώς την ώρα που έκλειναν οι πόρτες του Ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: