23 Ιουν 2010

Δύο ακόμα μέρες της προσκυνηματικής μας εκδρομής

Με τη βοήθεια του Θεού συνεχίζουμε την προσκυνηματική μας εκδρομή στην Αγία Γη με την ομάδα των 48 προσκυνητών από τον Πειραιά. Σήμερα τα μεσάνυχτα θα πάμε στο Ναό της Αναστάσεως για τη νυχτερινή Θεία Λειτουργία και όλη η ομάδα (σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έρχονται για πρώτη φορά στην Αγία Γη) ανυπομονεί.
Χθες, Τρίτη 22 Ιουνίου, η μέρα μας ήταν γεμάτη συγκινήσεις. Από πολύ νωρίς ξεκινήσαμε για την περιοχή της Βηθλεέμ. Στη λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου μείναμε αρκετή ώρα. Οι άνδρες ξεναγήθηκαν και προσκύνησαν μέσα στο μοναστήρι και οι γυναίκες έλαβαν την ευλογία έξω από τα τείχη. Εκεί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία πνευματική συζήτηση με τον πορτάρη της μονής και με δυσκολία άφησαν πίσω τους την αφιλόξενη έρημο. Οι λόγοι για την ταπείνωση, την πνευματική ζωή, την κατάκριση και την αποφυγή της, έμειναν μέσα στις ψυχές όλων.
Στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου, μετά το προσκύνημα, καθίσαμε στη δροσιά κάτω από την κληματαριά και ακούσαμε τις περιπέτειες της μονής από τον ηγούμενο, που μας προσέφερε φρεσκοκομμένο καρπούζι. Από εκείνη την ώρα άρχισε να φυσάει ένα δροσερό αεράκι, το οποίο έγινε πιο έντονο στη συνέχεια και σήκωσε μάλιστα και αρκετή σκόνη από την άμμο της ερήμου. Όταν λίγο αργότερα φύγαμε, από τη σκόνη δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε ούτε τη Βηθλεέμ.
Ο π. Ιγνάτιος στο χωριό των Ποιμένων μίλησε πολλή ώρα στους προσκυνητές. Αρχικά στο μεγάλο ναό της Μονής και στη συνέχεια στο Σπήλαιο των Ποιμένων. Μετά την ιστορία του προσκυνήματος αναφέρθηκε εκτενώς στην πνευματική κρίση που διερχόμαστε, στα πρότυπα των νέων, στην οικογένεια και στον αγώνα που όλοι καθημερινά πρέπει να κάνουμε.
Πριν το μεσημέρι φτάσαμε στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Είχε κόσμο μέσα στην εκκλησία και περιμέναμε μέχρι να κατεβούμε στο Σπήλαιο. Εκεί κάναμε δέηση, ακούσαμε το Ευαγγέλιο της Γεννήσεως και στη συνέχεια ψάλλαμε ύμνους των Χριστουγέννων καθώς προσκυνούσαμε το ακριβές σημείο που Γεννήθηκε ο Χριστός μας.
Ακολούθησε επίσκεψη στην Ορεινή και το μοναστήρι του Προδρόμου, στη μονή του Τιμίου Σταυρού και στο μοναστήρι του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Αλλά η μέρα μας είχε ακόμα και άλλα να μας προσφέρει. Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε στη Γεθσημανή όπου προσκυνήσαμε τον Τάφο της Θεοτόκου και ψάλλαμε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. Επισκεφθήκαμε τον Κήπο της Γεθσημανή και τον τόπο λιθοβολισμού του Αγίου πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου.
Η κορύφωση της ημέρας ήταν η γνωριμία μας με τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως... Εδώ τα λόγια απλά σταματάνε...

Σήμερα περάσαμε ευχάριστα τη μέρα μας με περίπατο στην Ιερουσαλήμ. Στο λόφο της Σιών είδαμε τόπο όπου κοιμήθηκε η Παναγία μας, το Υπερώον του Μυστικού Δείπνου και τον Τάφο του Δαβίδ. Προχωρήσαμε μέχρι το τείχος των Δακρύων και προσκυνήσαμε στο Πραιτώριο και τη φυλακή του Κυρίου. Από εκεί ξεκινάει η Οδός του Μαρτυρίου... Η ανηφορική διαδρομή που ακολούθησε ο Κύριός μας με το Σταυρό μέχρι το Γολγοθά. Αυτό ακριβώς κάναμε και εμείς. Στη συνέχεια μπροστά στην εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μετόχι της Γεθσημανή, απέναντι από το Ναό της Αναστάσεως, ψάλλαμε την Παράκληση προς την Παναγία μας και ανηφορίσαμε ως το Πατριαρχείο όπου είχαμε συνάντηση με τον Πατριάρχη. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το μοναστήρι της Σεϊδανάγιας που είναι χτισμένο στο μέρος όπου κατά την παράδοση ήταν το σπίτι των γονέων της Αγίας Άννης.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η μέρα μας και για σήμερα, με χρόνο ελεύθερο για ξεκούραση και προετοιμασία για τη νυχτερινή Λειτουργία στον Ναό της Αναστάσεως.


Οι άνδρες ξεναγούνται μπροστά στο χείμαρρο μέσα στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα, Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: