26 Ιαν 2010

Γιατί ένα σύντομο ταξίδι στην Αγία Γη;

Τα προγράμματα των εκδρομών μας είναι καθαρά προσκυνηματικού χαρακτήρα. Συνήθως είναι ολιγοήμερα και περιλαμβάνουν επισκέψεις σε κάθε γωνιά της Αγίας Γης. Για το λόγο αυτό κάθε μέρα είναι γεμάτη από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Κάποιοι θα αναρωτηθούν πως μπορεί να δει ένας προσκυνητής όλα τα μέρη μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Όσοι έχουν βρεθεί στην Αγία Γη γνωρίζουν τις αποστάσεις και μπορούν να καταλάβουν. Όσοι όμως δεν έχουν βρεθεί στα ευλογημένα αυτά χώματα θα πρέπει να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη σε εκείνους που γνωρίζουν καλύτερα. Συχνά ακούμε να μας λένε "ξέρετε μου είπαν ότι δεν μπορούμε να τα δούμε όλα... Άλλοι πάνε για περισσότερες μέρες ώστε να τα δουν όλα καλύτερα".
Όμως δεν είναι ο χρόνος το κριτήριο και σε καμία περίπτωση η γνώμη που ακούμε από κάποιον άλλο... Εμείς τι κάνουμε;
Προετοιμάζουμε το κάθε πρόγραμμα έχοντας ως βασική αρχή ότι οι συμμετέχοντες έρχονται για να δουν την Αγία Γη και όχι για να κάνουν διακοπές ή τουρισμό. Επειδή θέλουμε να γεμίσουμε την ψυχή μας, αφιερώνουμε όλο το χρόνο μας σε επισκέψεις στα μοναστήρια και προσπαθούμε να έχουμε ευκαιρίες για συμμετοχή στις διάφορες ακολουθίες όπου αυτό είναι εφικτό. Επιλέγουμε να επισκεφθούμε και άλλα μικρότερα, λιγότερο γνωστά αλλά ιδιαίτερα και σημαντικά μοναστήρια, που συνήθως δεν περιλαμβάνονται σε άλλες εκδρομές. Αφιερώνουμε το χρόνο μας στο προσκύνημα και αποφεύγουμε επισκέψεις σε καταστήματα, περιορίζοντας τον ελεύθερο χρόνο για ψώνια, μόνο μετά την ολοκλήρωση του καθημερινού προγράμματος Προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία να παραμένουμε σε ένα πνευματικό πνεύμα, χωρίς εκτροπές. Όποτε είναι εφικτό παρατείνουμε τις επισκέψεις μας για να ακούσουμε τους μοναχούς ή τις μοναχές να μας μιλάνε για την ιστορία των τόπων, την ολοζώντανη παρουσία του Θεού μας και συχνά να μας δίνουν και πολύτιμες συμβουλές για την πνευματική μας ζωή.
Επειδή τα χρόνια είναι δύσκολα και οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν μεγάλες ανέσεις, περιορίζουμε το χρόνο της κάθε εκδρομής στις εντελώς απαραίτητες μέρες. Έτσι, χωρίς να παραλείπουμε κάποιο από τα προσκυνήματα, μπορούμε να σας προσφέρουμε τη δυνατότητα απουσίας μόνο για λίγες μέρες από τις υποχρεώσεις σας και με συγκριτικά ανεκτό κόστος να κάνετε ένα ουσιαστικό προσκυνηματικό ταξίδι στην Αγία Γη. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και πιο συχνά νέοι άνθρωποι (εργαζόμενοι, φοιτητές, οικογενειάρχες) έρχονται στις εκδρομές μας και πραγματικά επιστρέφουν , όπως και κάθε ένας που επισκέπτεται την Αγία Γη, πολλαπλώς ωφελημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: