26 Ιαν 2010

Πότε είναι καλύτερα να επισκεφθεί κάποιος την Αγία Γη;

Η έρημος της Ιουδαίας κοντά στη Μονή του Αγίου Σάββα
Η απάντηση στο ερώτημα "πότε είναι καλά να επισκεφθεί κάποιος την Αγία Γη;" είναι απλή: οποτεδήποτε θελήσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος που να είναι καλύτερη ή πιο κατάλληλη από κάποια άλλη. Εξαρτάται από τη διάθεση, την επιθυμία και την ψυχική προετοιμασία Σαν απλή συμβουλή θα μπορούσαμε να πούμε μόνο ότι αν κάποιος θέλει να πάει για πρώτη φορά στην Αγία Γη, για να δει τα μέρη με μεγαλύτερη άνεση και να απολαύσει περισσότερο το προσκύνημά του, καλό είναι να αποφύγει τις περιόδους με τις μεγάλες χριστιανικές εορτές. Σε τέτοιες περιόδους, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, ίσως να στεναχωρηθεί, να δυσαρεστηθεί και να μην μπορέσει να αφιερώσει το χρόνο που θα ήθελε στα προσκυνήματα Όμως, αν κάποιος έχει ξαναβρεθεί στην Αγία Γη, τότε ακόμα και με αμέτρητο κόσμο γύρω του (σε περιόδους όπως το Πάσχα) θα νιώσει το μοναδικό εκείνο συναίσθημα που πλημμυρίζει την καρδιά και συγκλονίζει την ψυχή.


Συχνά όσοι πρόκειται να επισκεφθούν την Αγία Γη, ρωτάνε πως είναι ο καιρός εκεί, αν έχει κρύο το χειμώνα ή υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι. Η απάντηση και σε αυτή την απορία είναι απλή: ο καιρός είναι περίπου όπως και στην Ελλάδα. Τα βράδια πάντα στα Ιεροσόλυμα, λόγω του υψομέτρου, είναι πιο δροσερά (το χειμώνα μπορεί να είναι και ψυχρά) αλλά τις μέρες, συνήθως, ο καιρός είναι όπως και στην Ελλάδα, ανάλογα με τις εποχές φυσικά. Οι πιο ζεστές περιοχές είναι αυτές στην ιουδαϊκή έρημο, αλλά και εκεί οι προσκυνητές φτάνουν με κλιματιζόμενα πούλμαν και μένουν λίγες μόνο ώρες. Άρα, ακόμα κι αν βρεθεί κάποιος για λίγη ώρα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού στην έρημο του Ιορδάνη, ελάχιστα θα επηρεαστεί το προσκύνημα και ο οργανισμός του από τη ζέστη.


Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ιδιαίτερα ευλογημένος αυτός ο τόπος, η Αγία Γη. Αγιάστηκε από την επίγεια παρουσία του ίδιου του Θεού μας που παραμένει ολοζώντανη μέχρι τις μέρες μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: