9 Ιουλ 2011

Η δεύτερη μέρα μας στην Αγία Γη (περιοχή της Βηθλεέμ)

Από τις 6 το πρωί βρεθήκαμε σήμερα (Σάββατο 9 Ιουλίου 2011) στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Εκεί ο γέροντας Ιερόθεος μας τα είχε όλα έτοιμα για τη Θεία Λειτουργία και μετά το τέλος της, προσκυνήσαμε και πήραμε πρωινό και καφεδάκι στη δροσιά κάτω από την κληματαριά της μονής… Η δροσιά όμως σε λίγο χρόνο έδωσε τη θέση της στην υψηλή θερμοκρασία, που είναι αναμενόμενη για αυτή την εποχή!

Ωστόσο, όταν στη συνέχεια πήγαμε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα, οι γυναίκες που παρέμειναν μπροστά στην είσοδο της μονής, δέχθηκαν τις ευλογίες και ωφελήθηκαν από την πνευματική συζήτηση, χωρίς κανένα παράπονο αφού υπήρχε αρκετή και ευχάριστη δροσιά. Στο μοναστήρι επικρατούσε, όπως πάντα, απόλυτη ησυχία. Πήραμε ευχή από τον Πνευματικό της Λαύρας και δεν θέλαμε να φύγουμε (οι γυναίκες ήταν αυτές που ήταν πιο δύσκολο να αποχαιρετήσουν την έρημο αυτή… την ευλογημένη έρημο του Αγίου Σάββα).

Η επόμενη στάση με αρκετή ζέστη έγινε στο χωριό των Ποιμένων, όπου στο μοναστήρι μας υποδέχθηκε και μας μίλησε ο ηγούμενος π. Ιγνάτιος. Στη Βηθλεέμ επισκεφθήκαμε το Ναό της Γεννήσεως και περάσαμε σχεδόν μιάμιση ώρα εκεί. Περιμέναμε υπομονετικά μέχρι να κατεβούμε στο Σπήλαιο, όπου οι πατέρες διάβασαν τις σχετικές Ευαγγελικές περικοπές. Έχοντας γνωρίσει τον τόπο που γεννήθηκε ο Χριστός μας, αναχωρήσαμε για τα Ιεροσόλυμα. Ευτυχώς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα ούτε καθυστέρηση στα φυλάκια και λόγω Σαββάτου δεν βρήκαμε καθόλου κίνηση.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε στην Ορεινή, την πατρίδα του Προδρόμου. Πριν δύο μέρες πανηγύριζε το μοναστήρι που υπάρχει εκεί και μέχρι σήμερα ήταν στολισμένο με ελληνικά και βυζαντινά σημαιάκια. Ο π. Χαρίτων μας προσέφερε άρτο από το πανηγύρι της μονής και στη συνέχεια προσκυνήσαμε στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού.

Η επόμενη στάση έγινε στο μοναστήρι του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Μας υποδέχθηκε ο π. Θεοδώρητος και αφού προσκυνήσαμε επιστρέψαμε στο πούλμαν για να πάμε στο τελευταίο προσκύνημα της ημέρες: στην Ιερά Μονή του Αγίου Ονουφρίου όπου η γερόντισσα Παϊσία μας είχε έτοιμο δροσερό κέρασμα… μαζί με φρούτα της Μονής. Ήταν ο επίλογος της ημέρας για να ακολουθήσει το δείπνο μας και ξεκούραση αφού τα μεσάνυχτα θα βρεθούμε στο Ναό της Αναστάσεως για τη νυχτερινή Θεία Λειτουργία της Κυριακής στον Πανάγιο Τάφο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΛΥΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ή ΚΑΙ VIDEO ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Α.Κ