17 Απρ 2011

Το ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας στα Ιεροσόλυμα

Καλή και ευλογημένη Αγία Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε!
Με την ευκαιρία αυτή σας αναρτούμε τρεις φωτογραφίες από το ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας στην Αγία Γη των Ιεροσολύμων.
Όπως κάθε χρόνο η Μεγάλη Εβδομάδα (όπως συμβαίνει σε όλη την Ορθοδοξία) στην ουσία ξεκινάει από το Σάββατο του Λαζάρου. Στην Βηθανία, λοιπόν, πανηγυρίζει η γυναικεία Ιερά Μονή της Προϋπαντήσεως και με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκινάει λαμπρή λιτανεία που, διασχίζοντας την κεντρική λεωφόρο της πόλης, καταλήγει μπροστά στον τάφο του Λαζάρου. Εκεί ο Αρχιερέας διαβάζει τη σχετική ευαγγελική περικοπή και ακούγονται ξανά στον ίδιο τόπο τα ίδια λόγια που είχαν ακουστεί πριν είκοσι αιώνες.
Το ίδιο απόγευμα γίνεται ο Εσπερινός της Μεγάλης εορτής των Βαΐων στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Αργά το απόγευμα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανεβαίνει στη Βηθφαγή και αφού ευλογήσει τα βάγια ξεκινάει μία μεγάλη λιτανεία που διαρκεί περίπου 2 ώρες. Από την πίσω πλευρά το Όρους των Ελαιών καταλήγει δια μέσου της Γεθσημανή στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ όπου γίνεται η απόλυσή της. Ακριβώς όπως έγινε πριν δύο χιλιάδες χρόνια όταν ο Κύριος εισήλθε θριαμβευτής στα Ιεροσόλυμα. Όλοι όσοι συμμετέχουν στη λιτανεία κρατάνε στα χέρια τους κλαδιά από φοίνικες και προπορεύεται η εικόνα της Βαϊοφόρου.
Στιγμές συγκινητικές, μοναδικές και ανεπανάληπτες, ευλογημένες στην Αγία Γη.
Η λιτανεία στον κεντρικό δρόμο της Βηθανίας (από το μοναστήρι προς τον Τάφο του Λαζάρου)

Ο τάφος του Λαζάρου όπως είναι σήμερα
(στη φωτογραφία φαίνεται η είσοδός του στα αριστερά κάτω από την μπλε επιγραφή)

Το ξεκίνημα της λιτανείας των Βαΐων από την Βηθφαγή

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ακόμα θέσεις στις δύο εκδρομές που προετοιμάζουμε για το Μάιο. Όσοι ενδιαφέρεστε, δείτε τα προγράμματα στις προηγούμενες αναρτήσεις και δηλώστε συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: