28 Φεβ 2011

Ολοκληρώθηκε σημερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου η εκδρομή μας

Ολοκληρώθηκε με τη σημερινή μέρα (Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου) το πρόγραμμα της εκδρομής μας στην Αγία Γη. Το Σάββατο το βράδυ στο Ναό της Αναστάσεως είχε πάρα πολύ κόσμο και στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θαβωρείου κ.κ. Μεθόδιος και ένας μητροπολίτης από το Πατριαρχείο της Ρουμανίας, με πλήθος ιερέων.

Το ερχόμενο πρωινό (της Κυριακής δηλαδή) επισκεφθήκαμε την Λαύρα του Αγίου Σάββα στην έρημο της Ιουδαίας. Ο καιρός ήταν συμπαραστάτης μας: δεν είχε ζέστη, είχε ηλιοφάνεια αλλά και συννεφιά και το αεράκι ήταν αναζωογονητικό). Μεγάλο το όφελος που λάβαμε από αυτή μας την επίσκεψη και ο πνευματικός λόγος που προσφέρθηκε από τους πατέρες ήταν βάλσαμο και παρηγοριά για τις μέρες που όλο και δυσκολεύουν… Με το ζόρι έφυγαν οι προσκυνητές…

Επόμενη στάση ήταν το μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου, όπου αφού ολοκληρώσαμε το προσκύνημά μας, καθίσαμε για το κέρασμα και ακούσαμε λόγο παρακλήσεως από τον ηγούμενο της μονής π. Ιερόθεο. Και εδώ συγκινηθήκαμε ενώ κοινό στοιχείο στους λόγους που ακούσαμε στα δύο μοναστήρια ήταν η πίστη μας στο Θεό, η συνεχής προσευχή μας και η σωστή και ουσιαστική συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Στο χωριό των Ποιμένων απουσίαζε ο π. Ιγνάτιος και ολοκληρώθηκε σύντομα η επίσκεψη μας στο σπήλαιο των ταπεινών βοσκών που πρώτοι έμαθαν το χαρμόσυνο νέο της Γέννησης του Κυρίου. Σαν τους βοσκούς λοιπόν και εμείς ανηφορήσαμε από το Σπήλαιο στη Βηθλεέμ όπου ζήσαμε μία σπάνια ευλογία: ο Ναός της Γεννήσεως ήταν τελείως άδειος, χωρίς καθόλου κόσμο… Μέχρι να προσκυνήσουμε όλοι μας στο Σπήλαιο που γεννήθηκε ο Χριστός μας, ο μεγάλος ναός είχε αρχίσει να γεμίζει… Αφού ψάλλαμε ύμνους των Χριστουγέννων αναχωρήσαμε γεμάτοι χαρά (για αυτό που ζήσαμε), αλλά και με παράπονο (αφού θα θέλαμε κι άλλο χρόνο εκεί…)

Επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα σταματήσαμε στον Τίμιο Πρόδρομο στην Ορεινή, στον τόπο της καταγωγής του, όπου μας μίλησε ο π. Χαρίτων που έχει την ευθύνη του προσκυνήματος. Η τελευταία στάση ήταν στο μοναστήρι του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Προσκυνήσαμε τον Τάφο του και το μικρό τεμάχιο από το άγιο Λείψανό του… Η ομάδα είχε ήδη κουραστεί αρκετά και η μέρα μας είχε ολοκληρωθεί καθώς κάναμε και τη βόλτα μας με το πούλμαν στις όμορφες και καθαρές περιοχές της νέας πόλης των Ιεροσολύμων.

Η σημερινή μέρα (Δευτέρα) ήταν η πιο ήρεμη και χαλαρή: μετά το πρωινό μας επισκεφθήκαμε τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς, τη μονή της Σεϊδανάγιας και διασχίζοντας την Οδό του Μαρτυρίου φτάσαμε και προσκυνήσαμε στη φυλακή του Χριστού μας, στο Πραιτώριο. Από το πρωί νιώσαμε την αλλαγή του καιρού: ήταν η πιο ψυχρή μέρα της παραμονής μας στην Αγία Γη. Για λιγότερο από ένα λεπτό έπεσε μία ψιχάλα, ενώ τα σύννεφα έδειχναν τις απειλές τους!

Οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Παλαιά Πόλη και να ξαναπάνε φυσικά για προσκύνημα στο Ναό της Αναστάσεως.

Σε λίγες ώρες γεμάτοι απερίγραπτα συναισθήματα και μοναδικά βιώματα επιστρέφουν στην Πατρίδα…

1 σχόλιο:

memaki είπε...

ΠΑΝΤΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ.
ΜΑΚΑΡΙ Κ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΞΙΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ!ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΑΝΟΔΟ!