22 Αυγ 2010

...η συνέχεια της εκδρομής...

Ύστερα από αρκετές ώρες ταξίδι φτάσαμε στη Ναζαρέτ, αργά το απόγευμα στις 18 Αυγούστου. Ξεκουραστήκαμε λίγο και αναχωρήσαμε για το Όρος Θαβώρ. Φτάνοντας εκεί συναντήσαμε αρκετό κόσμο κι ας ήταν ακόμα νωρίς… Δεκάδες ήταν αυτοί που ανέβαιναν με τα πόδια και ασύγκριτα περισσότεροι αυτοί που περίμεναν τη σειρά τους για να πάρουν ταξί να ανεβούν. Έξω από τα τείχη της μονής οι ντόπιοι είχαν στήσει μεγάλο πανηγύρι: πάγκοι με κάθε λογής είδη, μουσικές και τραγούδια, φαγητά και ποτά… Μέσα στο μοναστήρι εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα: η μεγάλη εξέδρα για την λειτουργία, άφθονο τσάι και νηστίσιμα κεράσματα, εκατοντάδες καρέκλες σε όλη την αυλή, χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την ορθόδοξη εκκλησία της Πολωνίας και μία ομάδα από τη Γεωργία με μία τεράστια εικόνα του Κυρίου που την περιέφεραν…
Ξεκίνησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Ο αέρας φυσούσε αρκετά αλλά μας χάριζε την απαραίτητη δροσιά, βάλσαμο στις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας (μέχρι και στις 20 του Αυγούστου είχαν σημειωθεί οι υψηλότερες θερμοκρασίες όχι μόνο της χρονιάς αλλά και κάθε άλλης χρονιάς για αυτή την εποχή!). Η χαρά και η συγκίνηση όλων δεν περιγράφεται: ήμασταν στην κορυφή του Όρους Θαβώρ και πανηγυρίζαμε τη Μεταμόρφωση του Κυρίου μας… Η νύχτα ήταν πραγματικά γλυκιά και όμορφη! Η κάθοδος μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας αποδείχθηκε κουραστική και χρονοβόρα. Όλοι ήθελαν να κατέβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά...
Φτάσαμε τελικά στο ξενοδοχείο μας για λίγο ύπνο στις 6 το πρωί και πριν προλάβουμε να ξεκουραστούμε αρκετά ξεκίνησε το πρόγραμμα και της επόμενης μέρας, Πέμπτης 19 Αυγούστου: προσκύνημα στη Ναζαρέτ, την Κανά, την Τιβεριάδα, την Καπερναούμ, αγιασμός στον Ιορδάνη ποταμό και δέηση στο Φρέαρ του Ιακώβ. Εκεί ο ηγούμενος, ο π. Ιουστίνος, μας μίλησε για την ιστορία του προσκυνήματος και για το μαρτύριο του Αγίου Φιλουμένου. Προσκυνήσαμε το Άγιο Λείψανό του, ήπιαμε νερό από το Φρέαρ και φτάσαμε στα Ιεροσόλυμα. Η επόμενη μέρα ήταν εξαιρετικά ζεστή και για το λόγο αυτό επισκεφθήκαμε στις 8 το πρωί το μοναστήρι του Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου. Λίγο πριν φύγουμε ήρθε στο πούλμαν και μας μίλησε ο π. Χρυσόστομος, ο ηγούμενος της μονής. Ακολούθησε η άνοδος στο Σαραντάριο Όρος, η επίσκεψη στο μοναστήρι του Προφήτου Ελισσαίου, μία στάση στη Βηθανία και πριν το μεσημέρι ήμασταν στα Ιεροσόλυμα όπου γνωρίσαμε το Όρος των Ελαιών και τα Γεθσημανή. Προσκυνήσαμε με συγκίνηση τον τάφο της Παναγίας μας, ψάλλαμε μπροστά στην Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα και περάσαμε απέναντι στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου.
Το πρωί του Σαββάτου η θερμοκρασία είχε αρχίσει να επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα και εμείς προσκυνήσαμε στο μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς και στη μονή της Σεϊδανάγιας. Στις 12 βρεθήκαμε στο Πατριαρχείο μας όπου μαζί με πολλούς άλλους προσκυνητές λάβαμε την ευχή του Πατριάρχη. Το απόγευμα γνωρίσαμε το Πραιτώριο και την Οδό του Μαρτυρίου και προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας μας στο μετόχι της Γεθσημανή, απέναντι από το Ναό της Αναστάσεως.
Όσο για τη σημερινή μέρα, Κυριακή 22 Αυγούστου, ήταν ελεύθερη. Το απόγευμα όμως οι περισσότεροι βρεθήκαμε στη Σεϊδανάγια για την Παράκληση της Θεοτόκου. Πολλοί από την ομάδα έχουν την ευκαιρία να πηγαίνουν στη Θεία Λειτουργία κάθε βράδυ στο Ναό της Αναστάσεως, που ανοίγει όλη την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

EFHARISTOUME POU MAS METAFERETE ESTO KAI NOERA STOUS AGIOUS TOPOUS, ME POLY XARA DIABAZOUME POS PERNATE STA DIAFORA MERH KE ZILEYOYME LIGO ME THN KALH ENIA!! PREPI OLOI ESTO MIA FORA NA PANE STOYS AGIOYS TOPOYS KAI NA DOYN ,NA PERPATHSOYN,NA SKEFTOYN,NA KLAPSOYN ISOS !!!KAPIOS MAS EIPE OTI ENA TAXIDI STOYS AGIOYS TOPOYS DEN EINAI DIKH MAS APOFASH ALLA O THEOS EVLOGEI KAI PIGAINOYME OTAN PREPEI GIA THN PSIXH MAS!!! AS EVLOGHSH LOIPON O THEOS GIA OLOUS POU THELOYN NA PANE,GIATI DEN KSEROUME MEXRI POTE THA MPOROUME NA PHGAINOYME ELEFTHERA!! (2 FANATIKOI THS JERUSALEM)

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ! Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΤΑ ΕΛΕΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΑΥΤΗ! ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ! ΜΑ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ ΑΣ ΒΡΕΘΟΥΜΕ Ο Λ Ο Ι ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ!!! (ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΝΗΜΑΤΟΣ)