6 Φεβ 2010

Πριν από δύο χρόνια στα Ιεροσόλυμα... Φωτογραφικές αναμνήσεις....

Οι χιονισμένοι δρόμοι της Ιερουσαλήμ στη διαδρομή προς το ξενοδοχείο μας

Η χιονισμένη Ιερουσαλήμ, έξω από τα τείχη στην Πύλη του Δαβίδ


Ήταν 18 Φεβρουαρίου 2008, βράδυ Σαββάτου, όταν με μία ομάδα προσκυνητών πήγαμε στο Ναό της Αναστάσεως για τη νυχτερινή Θεία λειτουργία της Κυριακής. Είχε κρύο και φύσαγε ο αέρας, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα απόγευμα Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου 2010 στην Αθήνα. Κοιτάζοντας τον καιρό έξω από το παράθυρο ένιωσα πως ίσως και να χιονίσει και θυμήθηκα ότι έχω στο αρχείο μου μερικές φωτογραφίες από εκείνη τη βραδιά.

Όταν μπήκαμε στο Ναό για τη νυχτερινή ακολουθία όλα έξω ήταν στεγνά, αν και το κρύο ήταν τσουχτερό. Η ακολουθία έγινε και όπως πάντα ήταν συγκινητική. Στα μισά της ακολουθίας επειδή το κρύο όλο και γινόταν πιο δυνατό, η μεγάλη πόρτα του Ναού έκλεισε, αφήνοντας μόνο μία μικρή χαραμάδα. Κάποια στιγμή που πήγα και κοίταξα έξω, είδα πως είχε αρχίσει να πέφτει ψιλή βροχή. "Δεν πειράζει..." σκέφτηκα και γύρισα στην ακολουθία. Μετά την απόλυση και το αντίδωρο όλη η ομάδα μαζευτήκαμε κοντά στο προσκύνημα της Αγίας Αποκαθήλωσης και όταν άνοιξε η μεγάλη πόρτα μία έκπληξη μας περίμενε....

Η Αγία Αυλή ήταν λευκή και πυκνές νιφάδες χιονιού έπεφταν από τον ουρανό σκεπάζοντας ολόκληρη την Παλαιά πόλη... Με αργά και προσεκτικά βήματα βγήκαμε στην Αυλή και προχωρήσαμε μέσα στα σοκάκια για να φτάσουμε έξω από τα τείχη της πόλης στην Πύλη του Δαβίδ. Εκεί μας περίμενε το πούλμαν για να μας πάει στο ξενοδοχείο (μέναμε αρκετά έξω από τα τείχη της πόλης). Χρειάστηκε περισσότερο από μισή ώρα να φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας, μολονότι δεν υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα στους χιονισμένους δρόμους.

Ήταν κάτι το απροσδόκητο και συνάμα υπέροχο. Δεν χάλασε το πρόγραμμά μας καθόλου. Απλά το επόμενο πρωί καθυστερήσαμε αρκετά την αναχώρησή μας και μέχρι το βράδυ που ξαναγυρίσαμε στην Ιερουσαλήμ... τα χιόνια είχαν λιώσει.

Ο καιρός σήμερα στη Αθήνα με βοήθησε να ταξιδέψω στη χιονισμένη Ιερουσαλήμ, όπως την είχα γνωρίσει πριν δύο χρόνια. Καλό χειμώνα να έχουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: